Optimal og støjreduceret affugtning

Støjreduceret affugtning holder fugten væk på Bunkermuseum Hanstholm

Bunkermuseum Hanstholm repræsenterer Nordeuropas største befæstningsanlæg fra 2. verdenskrig.

Tør luft er nødvendig i underjordiske bunkere

Der har altid været udfordringer med at holde fugtigheden nede inde i museumsbunkeren, da bunkere af gode grunde er gravet ned i terræn og beton samt fundamentet er fra 1940-41.

Indtil nu har affugtning i mandskabsdelen af den 2500m² kanonbunker været varetaget af 2 stk. adsorptionsaffugtere placeret bedst muligt, men ikke publikumsvenligt.

Det ville forvalter, Erik Ansø, fra Bunkermuseet gerne have forbedret, og da et projekt med at få genetableret "originale" ventilationsrør i manskabsbunkeren var på tale var det oplagt at få kigget på en bedre løsning for affugtning af denne. 

Bedre affugtning skaber følelsen af liv i bunkeren

Erik tog kontakt til Condair, og der blev holdt et møde for at få klarlagt museets udfordringer og ønsker. Der blev lavet et oplæg for opgaven, hvor der blev defineret større adsorptionsaffugtere og en hovedventilator med lyddæmpning, som blev foreslået placeret i bunkerens bedste rum for teknik, nemlig ventilationsrummet. 

"Derved er rummet ikke mere bare 4 vægge, men et aktivt ventilationsrum, som dermed tilfører autentisk følelse af liv i bunkeren; altså et godt forslag," udtaler Erik Ansø.

Fordele med affugtning i bunkermuseet

  • Lavt støjniveau for besøgende
  • Holder luftfugtigheden nede i betonbunkeren
  • Tør luft i et ellers fugtigt miljø

Systemspecifikationer

  • 2 stk. DA450 adsorptionsaffugtere + 1 stk. central ventilator for omrøring af luften
  • Kapacitet: 2,2 kg/h pr. stk. v. 20C / 60% RH
  • Installeret: 2020

Affugterløsning gav reduceret støjniveau

Så sagt så gjort, Condair fik lov til at levere affugtere, og da forskellige rør og komponenter fra de gamle adsorptionsaffugtere kunne genbruges, blev projektet realiseret relativt hurtigt, udført af museet selv da de holdte vinterlukket i januar 2020. Efter at museet har haft udført arbejdet med historisk korrekte rør og affugtning, er luften i mandskabsdelen nu omrørt, som bevirker at en tør luft nu kan fornemmes i alle rum til museets store tilfredshid, og som en ekstra gevinst er støjniveauet blevet reduceret. 

Støjniveauet er nu så lavt at man kan tale normalt sammen i ventilationsrummet selvom både ventilationen og en affugter kører, hvilket jo var et af kriterierne. Det kunne man bestemt ikke tidligere, og det er altså godt gået i en betonbunker.

Erik Ansø
Museumsforvalter, Bunkermuseum Hanstholm

Brug for en bedre affugterløsning til dit projekt?

Andre referencer, som benytter befugtning, affugtning og klimastyring...