Når afgrøder, især salater, høstes i sommermånederne, har de den samme temperatur som omgivelserne. Afgrøderne skal holdes friske, indtil de når frem til kunderne, og derfor nedkøles de meget hurtigt til 2-4 °C. Hvis afgrøderne er høstet ved >20 °C, vil den nedkøling, som kræves for, at de når lagertemperaturen, beskadige dem.
For at imødegå dette øges luftfugtigheden i nedkølingsperioden. Det er dog ikke muligt at befugte i hele nedkølingsperioden, da behovet er så stort, at det ikke er økonomisk rentabelt.
Når anlægget er slukket, sker befugtningen. En fint forstøvet vandtåge fordeles på lageret, så afgrøderne kan absorbere fugt fra luften. Den overskydende befugtning hindrer, at afgrøderne taber fugt i løbet af den næste nedkølingscyklus.
Den normale cyklus er 15 minutters nedkøling efterfulgt af 5 minutters vandforstøvning. Denne cyklus gentages, indtil afgrøderne har nået måltemperaturen. I denne proces kontrolleres luftfugtigheden ved hjælp af et timing-kredsløb i anlæggets kontrolpanel, der styrer befugtningen. Det er meget vigtigt, at køleanlæggets blæsere kører uafbrudt, så luftfordelingen forbliver ensartet.
Condair er eksperter i og har stor erfaring med fugtstyringsløsninger til alle typer lagre. Vi kan skræddersy et komplet befugtningssystem, som passer til netop dit lagers dimensioner og behov.
For mere information om befugtning på dit lager, kan du kontakte os på +45 87 88 21 00 eller via vores kontaktformular.
Få en gratis guide om, hvordan fødevare-producenter kan øge deres produktivitet ved hjælp af befugtning.
10-punkts guide om, hvordan man kan øge produktivitet, mindske spild og bevare produktkvalitet ved at styre luftfugtigheden