Museer og gallerier sikrer deres genstande med fugtstyring

Fugtstyring til museer, gallerier, kunst og antik

Udsving i luftfugtigheden er skadelig for museer

Museers og galleriers vigtigste opgave er altid at bevare og beskytte de genstande, der udstilles og opbevares. Det handler om at sikre genstandenes fremtid og overlevelse. Udsving i temperatur og luftfugtighed forårsaget af eksterne faktorer som for eksempel vejret eller antallet af besøgende er et stort problem for museer. 

Udsving, der opstår gentagne gange inden for en kort periode, er de mest skadelige, da materialerne ikke har nok tid til at tilpasse sig. Strømmer der eksempelvis en masse mennesker ind på én gang, øges luftfugtigheden betydeligt, især når det regner. En ændring af den relative luftfugtighed i løbet af en dag må derfor ikke overstige 5 %.

Manglende fugtstyring kan give skader på kunstværkerne

Hvis luften er for tør, trækkes fugt ud af genstandene, og de mister vægt og krymper. Det omvendte sker ved for fugtig luft. Klima- og temperaturudsving vil på den måde holde materialerne i konstant bevægelse, og virkningerne kan være meget synlige i form af materialer, der bliver skæve, flækker eller revner, eller de kan være mikroskopiske, men over tid blive tydeligere.

Efterhånden som kunstværker bliver ældre, bliver de skrøbelige og kan i mindre grad tåle, at deres fugtindhold ændres, uden at de tager skade. Til særligt følsomme udstillingsgenstande findes der specielle vitriner, som for eksempel kan være udstyret med en fugtighedsregulering.

Fordele med Condairs fugtstyringsløsninger i forbindelse med kulturarven:

  • Omfattende global ekspertise via samarbejde med mange førende museer og gallerier
  • Omfattende produktprogram, som opfylder kundernes specifikke krav
  • Fugtstyringsløsninger med lavt energiforbrug, som reducerer driftsomkostningerne og forbedrer fugtstyringen
  • Løsninger, som kræver minimal vedligeholdelse, hvilket reducerer behovet for løbende serviceeftersyn
  • Omfattende service i form af rådgivning, design, levering, installation, idriftsættelse, vedligeholdelse og reservedele direkte fra producenten

Har du brug for fugtstyring til dit museum?

  

Præcis fugtstyring giver optimal bevaring af kunst

Det er altafgørende i forbindelse med bevaringen af kunst, at det omgivende miljø er stabilt, hvilket kræver nøje kontrol med temperatur og luftfugtighed.

Det er afgørende at museer kontrollere miljøet omkring udstillingerne døgnet rundt, da der dagligt opstår hyppige og drastiske udsving i temperaturen og den relative luftfugtighed. Dette kræver, at befugtningsanlægget kører konstant og stabil, pålideligt og følsom overfor ændringer i luftfugtigheden og temperaturen. Se videoeksempler på befugtning i museer.

For mere information om luftbefugtning og fugtstyring til museer og gallerier, kan du kontakte Condair på +45 87 88 21 00 eller via vores kontaktside.

Befugtning, affugtning og fugtmåling til museer...