Dårlig luftfugtighed kan være årsagen til tørre øjne og hovedpine på arbejdspladsen

Dårligt indeklima hænger ofte sammen med tør luft

Oplever I tørre øjne, hovedpine og træthed på arbejdspladsen?

Kan du nikke genkendende til ovenstående problemer, kan luftfugtigheden være årsagen. Tag indeklima-testen eller kontakt vores eksperter.

Dårligt indeklima, fugtig luft og tør luft

Der er mange misforståelser om, hvad et godt indeklima er, såsom at jo tørrere luft, jo bedre indeklima eller, at fugtig luft er dårlig luft. Det er desværre langt fra virkeligheden. Luftfugtigheden skal være middel for at give et godt indeklima. Det er vi eksperter i at hjælpe med.

Luften er for tør i knap halvdelen af tiden

Man er desværre ikke fra naturens hånd sikret et korrekt indeklima. Som illustrationen nedenunder viser, er luften for tør i knap halvdelen af året og kræver befugtning. Det er derimod relativt få timer om året, hvor luftfugtigheden er for høj og affugtning anbefales. 

Har du den rette luftfugtighed på arbejdspladsen?Måling af indeklimaet på arbejdspladsen - få en professionel vurdering

Det er let at prædike om tør luft. Selvfølgelig må indeklimaet heller ikke blive for fugtigt. I stedet handler det om at kigge nærmere på luftfugtigheden og undersøge, om indeklimaet befinder sig inden for det anbefalede middelområde, for at kunne sige om luften er for tør eller fugtig. Først på det tidspunkt er det muligt at sige, om indeklimaet er godt eller dårligt samt hvilken rolle luftfugtigheden spiller. 

Luftfugtigheden kan du måle ved hjælp af et hygrometer. Bestil et gratis hygrometer hos os, eller kontakt vores rådgivere for at få personlig rådgivning.

Problemer og gener ved for tør luft

I forbindelse med skærmarbejde og arbejde, hvor man taler meget, er tør luft generende og en sundhedsfare. Tør hals, hæs stemme og vedvarende hoste er symptomer på tør luft. Øjnene er også følsomme over for lav luftfugtighed og kan reagere ved at blive irriterede eller betændte. Oplever du symptomer på tør luft?


Symptomer på tør luft

 • Øjenproblemer topper listen over arbejdsmiljøklager. For lav luftfugtighed er en væsentlig forklaring. Download artiklen fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø her.
 • Luftbårne vira har gode levevilkår ved for lav luftfugtighed. Arbejdsmiljøer med for tør luft kan derfor mindske sygefraværet ved hjælp af befugtning.

 • Tør hals, hæs stemme og vedvarende hoste er symptomer på for tør luft. Især call-centre vil mærke denne gene, hvis de ikke har befugtning.

 • Hovedpine, ru og tør hud, statisk elektricitet og støv hører også til blandt gener fra for lav luftfugtighed på kontoret
 • Udmattelse, træthed og koncentrationsbesvær kan også forbedres ved at sørge for den rigtige luftfugtighed.


      Hvad er den rigtige luftfugtighed i et godt indeklima?

      Den rigtige luftfugtighed skal ligge mellem 40 til 60 %. Et godt indeklima er en effektiv forebyggende foranstaltning, hvis arbejdspladsen skal have et sundt indeklima. Det er nemt at montere luftbefugtningssystemer i både nye og eksisterende kontorbygninger.

      Hvis luftfugtigheden falder til under det optimale niveau, producerer befugterne fint forstøvede mikroskopiske dråber, som straks absorberes af luften i rummet og øger luftfugtigheden.

      Fakta om tør luft:

      • Problemet med tør luft er størst i vintermånederne, fordi luften ikke indeholder så meget vanddamp i koldt vejr som i varmt vejr.

      • Mennesket indånder ca. 600-650 liter luft pr. time.

      • I vintermåneder mister man ca. 20-25 % ekstra væske gennem hud og ved vejrtrækning.

      • Arbejdsmiljøet påvirker vores krop en stor procentdel af døgnet. På et år bliver det til ca. 1.650 timer.

      • I over halvdelen af arbejdstimerne vil luften være for tør (under 40 %).

      • Kontor- og produktionsmiljøer vil ofte få problemer med for tør luft som følge af ventilation, belysning, opvarmning eller anden varmeafgivelse fra procesudstyr.

      Hvad siger lægevidenskaben om luftfugtighed?

      "Som læge går jeg stærkt ind for at befugte tør indeluft. Et luftbefugtningssystem reducerer risikoen for at blive ramt af en forkølelse eller influenza og forbedrer de ansattes velvære og produktivitet. Den nyeste videnskabelige forskning bekræfter, hvad man har vidst i årtier, nemlig at en luftfugtighed på omkring 50 procent er behagelig for mennesker, men dødbringende for influenza- og forkølelsesvirusser, som hostes ud i luften."

      Citat af dr. med. Walter Hugentobler.

      Læs mere om indeklima og helbred med luftbefugtning fra Condair...