Den relative luftfugtighed skal ligge mellem 40 og 60%

Anbefalet luftfugtighed - En guide til det gode indeklima

Hvad er den anbefalede luftfugtighed i boliger og på kontorer?

Både for private hjem og arbejdspladser gælder, at den relative luftfugtighed skal ligge mellem 40 og 60 %. Så får du det hverken for fugtigt eller for tørt. Du udsætter dit immunforsvar og dermed dit helbred for en risiko, hvis luftfugtigheden ikke holdes inden for dette niveau.

Mange tror fejlagtigt, at hvis der er problemer med indeklimaet, er det fordi luften er for fugtig og der er fare for skimmelsvamp og mug. Det er langtfra tilfældet for de fleste, da luftfugtigheden i halvdelen af årets timer er for lavt - og det er i virkeligheden herfra, at de fleste indeklimagener stammer.

Hvordan kan jeg forhindre tør luft?

Mange giver desværre utilstrækkelige råd til, hvordan du kan øge luftfugtigheden. Du kan fx støde på råd som:

 • Få levende planter i rummet
 • Regelmæssig udluftning med gennemtræk
 • Vandvæg

Alle disse tiltag vil rigtigt nok øge luftfugtigheden en lille smule, men de vil have en yderst begrænset effekt. Her kommer forklaringen:

Planter afgiver vand til luften, men selvom du omdannede dit kontor til en blomsterpark ville du ikke opnå tilstrækkelig effekt i forhold til indeklimaet.

Typisk vil du også støde på rådet om at lufte ofte ud i boligen. Det vil ganske rigtigt også gavne i forhold til at få luften skiftet ud og forbedre luften i forhold til forurening osv.

Det har dog også den naturlige effekt, at hvis luftfugtigheden udenfor er for lav (hvilket den er halvdelen af kalenderåret) så vil luftfugtigheden indenfor også blive for lav.

Vandvægge har i en periode været populært som dekoration på en del kontorer. Mange tror at de så får et godt indeklima, men en vandvæg er ganske ineffektiv i den sammenhæng og bør derfor kun anskaffes med dekoration som formål. Dog er det vigtigt, at hygiejnen opnår særligt fokus, så du ikke påfører dine kollegaer livstruende bakterier.

 

Sådan får du styr på fugten og indeklimaet

Du kan til enhver tid holde øje med om du har det for tørt eller fugtigt ved at sætte et hygrometer op i de pågældende rum. På den måde kan du sikre dig at luftens relative fugtighed ligger mellem 40-60 % RH. Så undgår du gener og belaster ikke dit indeklima.

Luftfugtigheden vil øges en smule, når du for eksempel:

 • Lader en elkoger koge og dampe vand
 • Eller lader døren til resten af huset stå åben til badeværelset, når du bader
 • Eller ikke lægger låg på gryden, når du laver mad
 • Eller tørrer tøjet indendørs


Værd at vide om indeklima og luftfugtighed:

 • Luften er for tør i over halvdelen af årets timer.
 • Symptomerne på for tørt indeklima er mange. Tag indeklima-testen og se om de passer på din situation.
 • Fugt og skimmelsvamp vil først opstå, når luftfugtigheden i et rum kommer op over 80 %.
 • Vores anbefaling er at holde luftfugtigheden mellem 40 og 60 %.
 • Når luften har det rette fugtniveau, reduceres vira med 80 %. Det er derfor den tørre vinterluft indendøre, som er skyld i mange influenzaer.

Hvordan kommer jeg så videre herfra?

Forvirret? Det er ikke så mærkeligt, da mange af de råd som findes på nettet er decideret vildledende. Mange af de gode råd for at få et godt indeklima tager nemlig mere hensyn til bygninger end til mennesker.

Har du hverken lyst eller råd til at have en elkoger kørende i døgndrift, så findes der langt mere økonomiske og effektive metoder. En hygiejnisk luftbefugter kan sættes op, køre automatisk og sikre at luften tilføres den nødvendige mængde fugt. Så får du hverken et for tørt eller fugtigt indeklima.

Tjek din luftfugtighed

Det er altid vigtigt, at du husker på, at luftfugtigheden ændres naturligt i løbet af året. Det betyder, at luftfugtigheden som udgangspunkt vil være fugtig nok i sommerhalvåret. I denne periode vil du derfor ikke have brug for at befugte. I nogle tilfælde bliver der for fugtigt, og affugtning kan være nødvendigt. De virkelige indeklimaproblemer med tør luft ses i vinterhalvåret, og det er på denne tid af året det er nødvendigt at tilføre fugt til luften for at holde et sundt indeklima. Et rigtig godt sted at starte er at begynde at måle luftfugtigheden med et hygrometer.

Flere artikler om luftfugtighed og indeklima...