Den relative luftfugtighed skal ligge mellem 40 og 60 %. Det gælder både for private hjem og arbejdspladser. Så får du det hverken for fugtigt eller for tørt. Du udsætter dit immunforsvar og dermed dit helbred for en risiko, hvis luftfugtigheden ikke holdes inden for dette niveau.
Mange tror fejlagtigt, at hvis der er problemer med indeklimaet, er det fordi, luften er for fugtig, og der er fare for skimmelsvamp og mug. Det er langtfra tilfældet for de fleste, da luftfugtigheden i halvdelen af årets timer er for lavt – og det er i virkeligheden herfra, at de fleste indeklimagener stammer.
Du kan til enhver tid holde øje med, om du har det for tørt eller fugtigt ved at sætte et hygrometer op i det pågældende rum. På den måde kan du sikre dig, at luftens relative fugtighed ligger mellem 40-60 % RH. Så undgår du gener og belaster ikke dit indeklima.
Luftfugtigheden vil øges en smule, når du for eksempel:
Det er vigtigt at vide, at luftfugtigheden ændres naturligt i løbet af året. Det betyder, at luftfugtigheden som udgangspunkt vil være fugtig nok i sommerhalvåret. I denne periode vil du derfor ikke have brug for luftbefugtning. I nogle tilfælde bliver der for fugtigt, og affugtning kan være nødvendigt.
De fleste indeklimaproblemer ses i vinterhalvåret, hvor luften er tør, og det er på denne tid af året, det er nødvendigt at tilføre fugt til luften for at holde et sundt indeklima.
Et rigtig godt sted at starte er at begynde at måle luftfugtigheden med et hygrometer.
Mange giver desværre utilstrækkelige råd til, hvordan du kan øge luftfugtigheden. Du kan fx støde på råd som:
Alle disse tiltag vil rigtigt nok øge luftfugtigheden en lille smule, men de vil have en yderst begrænset effekt. Her kommer forklaringen:
Planter afgiver vand til luften, men selvom du omdannede dit kontor til en blomsterpark, ville du ikke opnå tilstrækkelig effekt i forhold til indeklimaet.
Typisk vil du også støde på rådet om at lufte ofte ud i boligen. Det vil ganske rigtigt også gavne i forhold til at få luften skiftet ud, sænke CO2-niveauet og forbedre luften i forhold til forurening osv.
Det har dog også den naturlige effekt, at hvis luftfugtigheden udenfor er for lav (hvilket den er halvdelen af kalenderåret), så vil luftfugtigheden indenfor også blive for lav.
Vandvægge har i en periode været populært som dekoration på en del kontorer. Mange tror, at de så får et godt indeklima, men en vandvæg er ganske ineffektiv i den sammenhæng og bør derfor kun anskaffes med dekoration som formål. Dog er det vigtigt, at hygiejnen opnår særligt fokus, så du ikke påfører dine kollegaer livstruende bakterier.
Forvirret? Det er ikke så mærkeligt, da mange af de råd, som findes på nettet, er decideret vildledende. Mange af de gode råd for at få et godt indeklima tager nemlig mere hensyn til bygninger end til mennesker.
Har du hverken lyst eller råd til at have en elkoger kørende i døgndrift, så findes der langt mere økonomiske og effektive metoder. En hygiejnisk luftbefugter kan sættes op, køre automatisk og sikre, at luften tilføres den nødvendige mængde fugt. Så får du hverken et for tørt eller fugtigt indeklima.