Lav luftfugtighed og dens effekt på vores forsvarssystem i luftvejene

Næsen og halsen er kroppens første forsvarslinje i kampen mod skadestoffer og mikrober, der findes i den luft, vi indånder. Deres opgave er at filtrere, befugte og opvarme luften, inden den når ind i mere følsomme dele af vores åndedrætssystem og forårsager skade i os.

Et centralt led i denne forsvarsmekanisme er et lag af små, tynde fimrehår i vores luftveje og en tynd hinde af slim, der dækker dem. Luftbårne skadestoffer, såsom partikler, allergener, vira og bakterier, opfanges af denne slimhinde og fjernes fra luften. Slimlaget opfanger og fjerner de fleste ubudne gæster i vores luftveje og fungerer som en defensiv ”skilift”.

De små fimrehår vipper frem og tilbage mange gange i sekundet for at transportere slimet og dets gods frem til halsen. Derefter sluges eller hostes det ud, hvormed det ødelægges eller uskadeliggøres.

Hvis luften, vi indånder, har en RH (relativ luftfugtighed) under 40 % i en længere periode, tørrer dette slimlag ud. Det kan beskadige fimrehårene og hæmmer vores evne til at filtrere skadestoffer fra luften, vi indånder, og gør os sårbare over for luftbårne infektioner.

Optimal humidity aids mucociliary clearance

Slimhinderne i vores luftveje opfanger luftbårne skadestoffer, og små, tynde fimrehår transporterer dem til vores svælg, hvor de sluges eller hostes ud.


Low humidity dries our mucous membranes leaving us prone to airborne infection

I omgivelser med en lav luftfugtighed – under 40 % RH – tørrer vores slimhinder, og denne rydningsproces svækkes. Det gør os mere sårbare over for luftbårne infektioner såsom influenza eller forkølelse.

Døjer du med udtørrede slimhinder på arbejdspladsen?

Andre sider om helbred og indeklima som du kunne være interesseret i ...