Lav luftfugtighed og dens effekt på vores øjne

Når vi udsættes for en tør atmosfære, bliver vores øjne tørre, eftersom fugt trækkes ud af den film, der dækker dem. Denne ”tårefilm” består af tre lag, der former en beskyttende barriere, der typisk er 7-9 nm tyk og dækker hornhindens overflade. Den fungerer som et forsvar mod mikrobielle infektioner, tilfører vigtig ilt og næringsstoffer til hornhinden, fjerner smudspartikler og skaber det fugtige miljø, der er nødvendigt for et klart syn og sunde øjne.

Når vores tårefilm tørrer, kan det medføre ømhed eller en brændende fornemmelse i øjet, et sløret syn og en øget sårbarhed over for øjeinfektioner. Kontaktlinsebrugere er særligt udsatte for tørre øjne, eftersom kontaktlinser fremmer fordampningen fra tårefilmen.

For personer, som arbejder meget ved skærme, der belaster øjnene yderligere, kan en tør atmosfære med mindre end 40 % RH medføre ekstra ubehag og irritation. Dette kan påvirke produktiviteten og medarbejdernes sundhed. I Storbritannien har regeringens Health & Safety Executive i ”Work with Display Screen Equipment Health and Safety Regulations 2002” slået fast, at ”luftfugtigheden bør holdes på niveauer, der forhindrer ubehag og problemer med ømme øjne. ”

Opretholdes en luftfugtighed på 40-60 % RH, vil det bidrage til at forhindre fordampning i tårefilmen og de problemer, der er forbundet med tørre øjne.

De tre lag i tårefilmen

A - Det største lag i vores tårefilm er det vandige lag, der udskilles fra tårekirtlen.

B - Det ydre lipidlag er en smule olieagtigt, udskilles fra de meibomske kirtler, smører øjenlågets bevægelser og svækker fordampningen i vandlaget.

C - Det inderste slimlag, der udskilles fra de konjunktivale slimceller, fastholder tårefilmen til øjet og giver mulighed for en jævn fordeling.

Generes du af irriterede og tørre øjne på arbejdspladsen?

Andre sider om helbred og indeklima du kunne være interesseret i...