Slip af med et tørt indeklima i hjemmet

Især nybyggede huse oplever problemer med indeklimaet på grund af for lav luftfugtighed. Husene er meget tætte og har ofte også ventilation/aircondition. Denne kombination gør at indeklimaet bliver meget tørt om vinteren, hvilket giver husets beboere en lang række helbredsmæssige gener. Derfor efterspørger mange husejere en indeklimaløsning med en bedre luftfugtighed.

Hvad er den rette luftfugtighed i hjemmet?

Et optimalt indeklima har en relativ luftfugtighed på 45-55 % året rundt. I den kolde årstid, når varmeanlæg giver et tørt indeklima, kan luftfugtigheden falde helt ned til 7 % relativ luftfugtighed. 
Så tiltrækker luften fugt fra enhver tilgængelig kilde, heriblandt vores kroppe, materialer såsom træ og tekstiler, vores kæledyr og endda byggematerialerne i selve boligen. Dette gør ikke blot, at vi føler os dehydrerede, men det kan også få alvorlige konsekvenser for vores helbred og sundhed. Læs mere om hvad for tør luft betyder for dit helbred her.

"Fra et helbredsmæssigt synspunkt bør luftfugtigheden ikke være højere end 60 % eller lavere end 30 %." Rapport fra WHO, 1968.

Allerede tilbage i 1968 undersøgte World Health Organization (WHO) sammenhængen mellem helbred og luftfugtighed. Læs hele rapporten The Physiological Basis of Health Standards for Dwellings her.

Myter om vejen til det gode indeklima i hjemmet

”Jo tørrere luften er, desto bedre” kunne ikke være mere forkert. Selvfølgelig må luften heller ikke blive for fugtig. Det handler om at have en luftfugtighed som er optimal for vores helbred, og det vil sige når luftfugtigheden ligger på 45-55 %. 

Det hjælper ikke at åbne vinduerne og lufte ud, da kold luft indeholder meget lidt fugt. Når luften trænger ind i boligen og opvarmes, bliver dens relative fugtighed meget lav. Det hjælper heller ikke at forsyne hjemmet med grønne planter eller en dekorativ vandvæg, de vil langt fra have tilstrækkelig virkning. En lille befugter fra et byggemarked vil ligeledes have yderst begrænset effekt. Vælger du alligevel denne løsning, så tjek om den er hygiejnegodkendt, så den ikke udgør en sundhedsrisiko. 

Sådan får du et godt indeklima i din bolig

Har du mistanke om at indeklimaet er for tørt hjemme hos dig? Så kan du starte med at anskaffe dig et simpelt hygrometer og holde øje med luftfugtigheden. På den måde kan du nemt afklare, om de symptomer og gener du oplever kan være relateret til for lav luftfugtighed. Den ideelle luftfugtighed for menneskers helbred og sundhed er 45-55 % relativ luftfugtighed. 

Luftbefugtere til private

Hospitaler, institutioner, kontormiljøer, produktioner og lagre har i årevis benyttet sig af befugtningssystemer for at sikre den rette luftfugtighed. Efterspørgslen på lignende indeklimaløsninger til private er stigende, da sammenhængen mellem helbred og indeklima kommer mere i fokus. 

Vi tilbyder en enkel indeklimaløsning til private, som ønsker at sikre familiens helbred og undgå generne fra den tørre luft. Vores CP3 Mini er særligt velegnet til befugtning i private hjem. Hygiejnen er der taget hånd om, da vandet koges og dampen herefter fordeles i luften. Du kan bestille den gennem din lokale VVS-installatør her.

Vejl. udsalgspris er 18.854 kr. inkl. moms og styring, ekskl. montage. 

Problemer forårsaget af tør luft

 • Sygdom – overførsel af luftbårne vira, fx influenza, reduceres væsentligt ved en relativ luftfugtighed på 45-55 %. Desuden er slimhinderne i vores næse og hals kroppens naturlige forsvar mod luftforurenende stoffer. Når de tørrer ud, svækkes vores immunsystem.

 • Støv – luftfugtighed binder støvet og får det til at forsvinde fra rummet, så når luften er tør, er støv og luftforurenende stoffer mere udbredte.

 • Fysiske gener – tør luft giver hovedpine, øjne bliver irriterede især ved brug af kontaktlinser, huden og slimhinderne udtørrer.

 • Træ – gulve, møbler og andre trægenstande kan ændre dimensioner og til sidst revne i tørre omgivelser.

 • Dyr – tør luft påvirker hunde og katte på samme måde, som den påvirker mennesker, men dyr fra tropiske klimaer kan blive meget syge. Derfor nyder dødningehovedaberne i Ree Park et skønt indeklima, som styres med luftbefugtning.

Symptomer på tør luft og konsekvenser for helbredet:

 • - Udmattelse, træthed og koncentrations-besvær er symptomer på en reduceret ilttilførsel. Indånding af tør luft gør nemlig iltoptagelsen og den efterfølgende overførsel af ilt til blodbanen vanskeligere.

 • - Stød som følge af statisk elektricitet

 • - Regelmæssigt ondt i halsen, hovedpine og trætte øjne

 • - Ubehag ved brug af kontaktlinser

 • - Flaget, ru eller sprækket hud

  - Revner og sprækker i træmøbler og gulvbelægning.

CP3 Mini er velegnet til befugtning i hjemmet.

CP3 Mini er velegnet til befugtning i hjemmet

Ideel befugter til private boliger. Den kan for eksempel placeres diskret i bryggerset og har skjult tilslutning til el og vand.

Læs mere

  Befugtningssystemer fra Condair giver optimalt indeklima flere steder...