Befugtning og fugtstyring i osteproduktion og ostelagring 

Kontrolleret luftfugtighed er vigtig i ostehærdningsprocessen

De fleste oste har brug for et varmt, fugtigt miljø med korrekt luftcirkulation og et kontrolleret klima. Andre ingredienser fra salt, gær, enzymer og bakterier påvirker i høj grad ostens modningsproces. Derudover vil aldringsprocessen også drage fordel af en konstant afbalanceret relativ luftfugtighed (RH).

En af problematikkerne på et ostelager er, at der kan være mange uafhængige rum og lagre med separat fugtstyring, hvor der ikke findes en tilfredsstillende fugtkontrol. Dette gør, at den relative luftfugtighed vil være usikker at afmåle eller muligvis ikke kendes.

Anbefalet temperatur og luftfugtighed til osteproduktion

Generelt kræver de fleste oste et højere luftfugtighedsniveau på omkring 60-95% og et temperaturområde på 10-12 °C. På et koldlager bør luftfugtigheden være omkring 60-65%. Korrekt befugtning sikrer, at oste, der hærdes i et kontrolleret miljø, bliver ældet og bevarer fugt for at skabe den ønskede ost.

Flere typer befugtningssystemer skaber problemer på ostelagre

Hvis en produktion har forskellige typer befugtningssystemer, kan det være svært at sikre sig at de stemmer overens med hinanden, hvilket kan påvirke kvaliteten af ostene. Disse forskellige befugtningssystemer kan være energitunge og kræve flere ressourcer hver især og der forekomme dårlig eller ingen hygiejnestyring i disse befugtningsanlæg. Derudover vil der være store omkostninger forbundet med vedligeholdelse af de forskellige systemer og anlæg, hvis de ikke kommer fra samme producent. Befugtningskapaciteten er muligvis ikke tilstrækkelig og ensartet, hvilket resulterer i svingende kvalitet og øget svind. 

Derfor anbefaler vi, som med alle andre fødevareindustrier at vælge en samlet befugtningsløsning med professionelle befugtningssystemer, som ikke kun lever op til strenge hygiejnekrav, men som også kan fungere i samtlige rum uanset temperatur og størrelse. 


For mere information om befugtning til din osteproduktion eller ostelagring, kan du kontakte os på +45 87 88 21 00 eller via vores kontaktformular.

Fordele med befugtning til ostehærdning og ostealdring

  • Minimér produktsvind og ingrediensfordærv
  • Oprethold kvalitetsstandarder
  • Konsistent luftfugtighed fører til reguleret aldring
  • Spar på energi på køleomkostninger grundet befugtningens evaporative køleeffekt
  • Mulighed for selvforsynende befugtningsanlæg med central CIP-kontrol
  • Mulighed for hygiejnesikrede anlæg efter ISO 22000 / HACCP
  • Ens fugtfordeling i rum for bedre fugt- og temperaturstyring

Vores referencer indenfor fødevareindustri:

  • Arla, Danmark
  • Carlsberg, Danmark
  • Schulstad, Danmark
  • Danish Crown, Danmark
  • Lantmännen-Hatting, Danmark
  • LIDL, Danmark
  • Beauvais, Danmark
  • Lammefjorden, Danmark

Andre brancher, hvor Condair styrer luftfugtigheden...