21.12.2020

Vinterens vigtigste værnemiddel: Luftfugtighed

Julen sænker sig over os, og vi søger inden for med vores nærmeste. Udenfor er det koldt, så vi skruer op for varmen i stuen – for det skal være lunt og rart, når hele familien er samlet. Det emmer af juleidyl, men vinteren er over os. Vinteren byder nemlig også på lav luftfugtighed, og det giver en øget risiko for smitte, da vores immunforsvar svækkes og bliver mere modtageligt over for luftbårne vira, som spredes mere effektivt i den tørre vinterluft.

Smittetallene er eksploderet, og det taler sit tydelige sprog. Vinteren har gjort sit indtog. Adskillige nye undersøgelser viser, at risikoen for eksempelvis smitte med luftbårne vira stiger betydeligt, når indeluften bliver for tør. Tør indeluft opstår ofte om vinteren. Den kolde udendørs vinterluft indeholder nemlig mindre vand, og når den kommer inden for og opvarmes, falder indeluftens luftfugtighed. Det bliver et rent slaraffenland for luftbårne vira, da vi over julen skaber et virusvenligt miljø, der sætter vores immunforsvar på prøve: 

  

Luftfugtigheden påvirker vores immunforsvar. Jo lavere luftfugtighed, desto hurtigere bliver slimhinderne udtørrede. Når vores slimhinder er udtørrede, er de mere sårbare og modtagelige over for smitte med luftbårne vira, som fx influenza, forkølelse eller Covid-19,” 

      udtaler en af landets førende indeklimaforskere, Peder Wolkoff, dr.med., lic.scient.

  

  

Vira trives og spredes bedre om vinteren

Foruden at svække vores immunforsvar resulterer en lav luftfugtighed også i at vira får bedre overlevelsesvilkår og sikrer, at viruspartiklerne kan spredes over længere afstande. Sundhedsstyrelsen har fastslået, at Covid-19 er luftbåren, og det betyder, at viruspartiklerne bedre spredes gennem de bittesmå dråber, som blandt andet også dannes, når en smittet person nyser eller hoster. Når luftfugtigheden er lav, bliver dråberne mindre og mindre og på den måde transmitteres de længere. Hvis luftfugtigheden derimod er høj, bliver dråberne større og falder lettere til jorden, hvorefter de er nemmere at fjerne med desinficerende rengøring. For at begrænse smitterisikoen skal der dog også fokuseres på udskiftning af indeluften, hvorfor ventilation også er med til at begrænse viras overlevelse og spredning. Til dette udtaler Peder Wolkoff:

  

”Luftbårne vira har ved lavere luftfugtighed og temperatur et langt større smittepotentiale og en bedre overlevelsesevne, end hvis man sikrer en luftfugtighed på de anbefalede 40-60 %. Det kan jo være derfor, at vi hver vinter ser, at flere bliver syge med influenza, der jo netop er luftbåren,”

  

Vi går julen i møde med opvarmede stuer og mange mennesker samlet på et sted. Med luftbårne vira, der trives bedst ved lave temperaturer og en lav luftfugtighed, er det derfor ikke svært at forestille sig stigende smittetal på den anden side af denne ellers så skønne juletid. Kom derfor sikkert igennem højtiden ved at sikre en sund luftfugtighed, holde afstand, spritte godt af og lufte ud regelmæssigt.

Tilbage til nyheder
Ny Condair RM resistiv dampbefugter