Gør bygninger sundere

Sunde bygninger – den nyeste forskning og viden

I vores iver efter at bygge energirigtige og miljøvenlige bygning har vi glemt en vigtig faktor: Vi bygger ikke bygninger for klimaet skyld - vi bygger bygninger for menneskers skyld. Vores indeklima lider i de tætlukkede og mekanisk ventilerede bygninger, og det har store konsekvenser for produktivitet og helbred. Luftfugtigheden bliver ikke medregnet som en væsentlig faktor til det sunde indeklima, og konsekvenser af en alt for lav luftfugtighed er gener som vedvarende hoste, koncentrationsbesvær og øget risiko for smitte med luftbårne vira. Men måske vi kan finde en måde, hvor hensynet til klimaet og indeklimaet kan gå hånd i hånd?

Kilder til smitte


Relativ luftfugtighed
Sundt indeklima


Gør bygninger sundere

Hvis vi gøre vores bygninger sundere og samtidig begrænse og undgå smittespredning, må vi se mere holistisk på den måde, vi bygger og indretter os på. Der er mange faktorer, der er medvirkende til, at vi får et sundt indeklima. For at skabe en oversigt, har Condair her samlet de nyeste videnskabelige undersøgelser. 

Tjekliste til bedre indeklima

Mange parametre påvirker det sunde og smittefri indeklima: CO2-niveau, temperatur, lysforhold og luftfugtighed er blot nogle af de forhold, det er vigtigt at fokusere og måle på. Der er derfor flere forhold, der kan implementeres i bygninger og lokaler for at optimere luftkvaliteten og gøre bygningen bedre egnet til mennesker. I udgivelsen finder du derfor også en tjekliste, der gør det nemmere at overskue de forhold, I bør implementere og fokusere på.