Indeklima og helbred forbedres med den rigtige luftfugtighed

Luftfugtigheden påvirker dit indeklima og helbred mere end de fleste er klar over. Vidste du for eksempel at den optimale luftfugtighed øger produktiviteten og mindsker sygefraværet blandt medarbejdere? Ud over de økonomiske fordele giver den rette luftfugtighed et mere behageligt indeklima at arbejde i.

Luften er for tør i knap halvdelen tiden

Man er desværre ikke fra naturens hånd sikret et korrekt indeklima. Som illustrationen til højre viser, er luften for tør i knap halvdelen af året og kræver befugtning. Det er derimod relativt få timer om året, hvor luftfugtigheden er for høj og affugtning anbefales.

Sådan aflæser du hvor mange timer indeklimaet har for tør luft


Viras overlevelsesevne reduceres med 80 % når der er styr på luftfugtigheden


Kilde: High Humidity Leads to Loss of Infectious Virus from Simulated Coughs: University of Illinois, 2013 John D. Noti, Francoise M. Blachere, Cynthia M. McMillen, William G. Lindsley, Michael L. Kashon, Denzil R. Slaughter, Donald H. Beezhold.


Download vores artikel om smittespredning her.

Antal timer med for tørt indeklimaSmittespredning af virus forhindres når luftfugtigheden er i orden

Det ideelle indeklima for vores generelle velbefindende og for at mindske smittespredning har en luftfugtighed på over 40 % RH. Desværre kommer luftfugtigheden indendøre under dette niveau omkring halvdelen af årets timer. Det vil sige, at der er en væsentlig højere risiko for smittespredning af luftbårne vira i de timer, hvor der ikke tilføres luften fugt fra andre kilder.

"Tørstig luft dræner omgivelserne for fugt og giver vira optimale levevilkår."
Jeanet Berg, sygeplejerske

Sådan mindsker du risikoen for smittespredning

Langt de fleste som har et ventilationsanlæg, styrer allerede luftskiftet. Et forhøjet luftskifte er godt idet det blandt andet mindsker CO2-indholdet i luften, men det gør også at luften kan blive for tør. 

Derfor er det nødvendigt at integrere et befugtningssystem i ventilationen, så du ikke kun styrer luftskiftet men også mængden af fugt i luften. På den måde kan du sikre en konstant luftfugtighed på minimum 40 % RH og derved mindske smittespredningen væsentligt.

Stop spredning af infektioner, influenzaepidemier og luftvejssygdomme:

 • Luftfugtigheden spiller en vigtig rolle for kontoransattes sundhed og produktivitet. Hvis indåndingsluften har et korrekt fugtighedsniveau, forhindrer det slimhinderne i at udtørre og reducerer risikoen fra mikroorganismer og forekomsten af visse sygdomssymptomer. Luftfugtigheden er særligt vigtig på steder, hvor mundtlig kommunikation spiller en vigtig rolle, eksempelvis callcentre.

 • Inden for sundhedssektoren skal man være særligt opmærksom på luftfugtigheden, f.eks. på hospitaler, klinikker, plejehjem og endda fitnesscentre. Den rigtige luftfugtighed bidrager væsentligt til helbredelse og bevarelse af sundheden, og den medfører også en høj effektivitet.

 • I boligejendomme er den rigtige luftfugtighed med til at forbedre beboernes sundhed ved at minimere forekomsten af sygdomme og ved at gøre luften behagelig for beboerne, fordi de ikke får tørre øjne, tør næse og tør hals.

  Referencer inden for indeklima:

 • - SEB Bank, Danmark
 • - Daginstitution Hyldehaven for børn med astma og allergi, Danmark 

 • - Udenrigsministeriet, Danmark
 • - Ree Park, Danmark
 • - Thomas Cook, Tyskland
 • - Ministry of Defense, Storbritannien
 • - Reuters, Storbritannien
 • - Glaxo Smithkline, Storbritannien
 • - Virgin Media, Storbritannien

Her kan du læse mere om helbred, indeklima og luftfugtighed...