Luftbefugtning fremmer sundheden og produktiviteten

Medarbejderne er jeres vigtigste aktiv. Hvis virksomheden skal klare sig godt, skal de ansatte ikke bare være motiverede og effektive, men også sunde. Udformning af arbejdspladsen er blevet en stadig vigtigere faktor for virksomhedens succes. Ud over en behagelig akustik og den rette belysning er et optimalt indeklima en vigtig faktor for kontormedarbejderens performance.

Problemer og gener ved for tør luft

I forbindelse med skærmarbejde og arbejde, hvor man taler meget, er tør luft generende og en sundhedsfare. Tør hals, hæs stemme og vedvarende hoste er symptomer på tør luft. Øjnene er også følsomme over for lav luftfugtighed og kan reagere ved at blive irriterede eller betændte. 

Hvad er den rigtige luftfugtighed i et godt indeklima?

En optimal luftfugtighed på mindst 40 % er en effektiv forebyggende foranstaltning, hvis man vil have en sund arbejdsplads. Nu er det nemt at installere luftbefugtningssystemer i både nye og eksisterende kontorbygninger. Hvis luftfugtigheden falder til under det optimale niveau, producerer befugterne fint forstøvede mikroskopiske dråber, som straks absorberes af luften i rummet.

Hvad siger lægevidenskaben om luftfugtighed?

"Som læge går jeg stærkt ind for at befugte tør indeluft. Et luftbefugtningssystem reducerer risikoen for at blive ramt af en forkølelse eller influenza og forbedrer de ansattes velvære og produktivitet.
Den nyeste videnskabelige forskning bekræfter, hvad man har vidst i årtier, nemlig at en luftfugtighed på omkring 50 procent er behagelig for mennesker, men dødbringende for influenza- og forkølelsesvirusser, som hostes ud i luften," 

udtaler dr. med. Walter Hugentobler.


Se undersøgelse om luftfugtighed og virus her.

Luftbefugtning reducerer spredningen af luftbårne vira

Nylige undersøgelser har også vist, at luftfugtigheden er det vigtigste aspekt ved indeklimaet, når det gælder indvirkning på helbredet. Overlevelsestiden for virusser og overførsel af dem samt slimhindernes immunforsvar påvirkes i høj grad af luftfugtigheden. Især på åbne kontorer er tør luft forbundet med en høj risiko for at blive smittet med forkølelses- eller influenzavirus. Du kan læse mere i BBC's artikel om hvordan virus spredes i for tør luft.

Video 1

Tør luft og vira

Video 2

Tør luft og slimhindernes immunforsvar

Video 3

Tør luft og spredning af virus

Stop spredning af infektioner, influenzaepidemier og luftvejssygdomme:

 • Luftfugtigheden spiller en vigtig rolle for kontoransattes sundhed og produktivitet. Hvis indåndingsluften har et korrekt fugtighedsniveau, forhindrer det slimhinderne i at udtørre og reducerer risikoen fra mikroorganismer og forekomsten af visse sygdomssymptomer. Luftfugtigheden er særligt vigtig på steder, hvor mundtlig kommunikation spiller en vigtig rolle, eksempelvis callcentre.

 • Inden for sundhedssektoren skal man være særligt opmærksom på luftfugtigheden, f.eks. på hospitaler, klinikker, plejehjem og endda fitnesscentre. Den rigtige luftfugtighed bidrager væsentligt til helbredelse og bevarelse af sundheden, og den medfører også en høj effektivitet.

 • I boligejendomme er den rigtige luftfugtighed med til at forbedre beboernes sundhed ved at minimere forekomsten af sygdomme og ved at gøre luften behagelig for beboerne, fordi de ikke får tørre øjne, tør næse og tør hals.

  Referencer for indeklima:

 • - SEB Bank, Danmark
 • - Udenrigsministeriet, Danmark
 • - Ree Park, Danmark
 • - Daginstitution Hyldehaven for børn med astma og allergi
 • - Thomas Cook, Tyskland
 • - Ministry of Defense, Storbritannien
 • - Reuters, Storbritannien
 • - Glaxo Smithkline, Storbritannien
 • - Virgin Media, Storbritannien

Læs mere om indeklima og helbred med luftbefugtning fra Condair...