Bedre indeklima og helbred med luftbefugtning

07.12.2015

Undersøgelse viser, at den korrekte luftfugtighed mindsker spredningen af luftbåren influenza


  En nylig undersøgelse foretaget af US National Institute for Occupational Safety & Health (NIOSH), viser, at luftbåren overførsel af influenzavirus reduceres væsentligt, hvis der opretholdes en relativ luftfugtighed på 40 % eller derover.

   For tør luft giver gode levevilkår for influenzavirus

   For at teste, hvilken effekt fugtighed har på luftbåren influenza, blev aerosoller af influenzavirus "hostet" ud i luften i et lokale af en mekanisk anatomisk model ved en relativ luftfugtighed på mellem 7 og 73 %. Samtidig blev luftindtaget på en anden mekanisk model, som trak vejret, monitoreret.

   Den luft, som den anden anatomiske model inhalerede, viste, at den luftbårne influenza bibeholdt en smitsomhed på 71-77 % ved en relativ luftfugtighed på ≤ 23 %, men at smitsomheden faldt til kun 15-22 % ved en relativ luftfugtighed på ≥ 43 %. Undersøgelsen viser, at ophævelse af virussens effekt ved den højere fugtighed sker hurtigt efter at have hostet, og at det meste af dette sker inden for de første 15 minutter.

   I undersøgelsen konkluderes det, at man ved at opretholde en relativ indendørs luftfugtighed på 40 % og derover reducerer smitsomheden af luftbåren (aerosolform) influenzavirus væsentligt.

   Sygefraværet kan mindskes ved optimal luftfugtighed og godt indeklima

   Det estimeres, at over 7,6 millioner arbejdsdage går tabt i Storbritannien hvert år på grund af influenzarelateret sygdom, og at det koster den britiske økonomi over € 1,9 milliarder hvert år. De fleste eksperter mener, at influenzaen spredes af bittesmå dråber, som dannes, når influenzaramte hoster eller nyser, og at dråberne bliver hængende i luften i timevis.

   "Denne undersøgelse viser, hvor vigtigt det er at opretholde en optimal luftfugtighed på arbejdspladsen for at reducere sygefravær, særligt de steder, hvor der er en høj risiko for luftbårne virusser, f.eks. hospitaler og lægepraksisser," udtaler Kasper Gissel, som er direktør for Condair A/S.

   "Selvom mange faglige organisationer, herunder BSRIA, CIBSE og HSE, alle anbefaler at opretholde en relativ indendørs luftfugtighed på over 40 %, er det ikke ualmindeligt at se, at luftbefugtningssystemer slukkes for at sænke driftsomkostningerne. Medarbejderne bemærker ikke en lav luftfugtighed lige så meget som en lav temperatur, så derfor kan det gå ubemærket hen. Den sande omkostning ved ikke at opretholde en optimal indendørs luftfugtighed kan dog være, at medarbejderne får et dårligere helbred, og at sygefraværet stiger, hvilket er langt dyrere end omkostningerne ved at drive bygningens luftbefugtningssystem," konkluderer Kasper Gissel.

   NIOSH og CDC samarbejder om undersøgelsen

   National Institute for Occupational Safety and Health (NIOSH) er den amerikanske instans, som er ansvarlig for at foretage undersøgelser og komme med anbefalinger vedrørende forebyggelse af arbejdsrelaterede skader og sygdomme. NIOSH er en del af Centers for Disease Control and Prevention (CDC), som hører under det amerikanske sundhedsministerium, U.S. Department of Health and Human Services.

   Læs mere om indeklima, virus og luftfugtighed her.

        

   Tilbage til nyheder