Med højt til loftet, et smukt lysindfald og gode materialer i træ var rammerne for det perfekte drømmehus skabt. Men da Morten Kjeldsen og hustruen flyttede ind i deres nybyggede hus erfarede de hurtigt, at noget var galt: Luftfugtigheden var alt for lav, og det påvirkede materialer i huset og familiens helbred.
Uden for Odder har Morten Kjeldsen og hustruen fået opført et nyt hus. Parret har fået højt til loftet, og et trægulv i massivt fyr danner fundamentet for det nye hjem. Men efter overtagelsen af det nye hus, erfarede Morten, at blandt andet trægulvet slog store sprækker, dørene bandt og selv sofabordet i sæbehandlet træ gav sig og begyndte at knirke, når de sad omkring det.
Med mistanke om at de brede træplanker var i dårlig kvalitet, kontaktede Morten det savværk, der havde leveret træet for blot at blive forsikret om, at plankerne ikke fejlede spor. Nej, det var derimod luftfugtigheden i huset, den var gal med. Træmaterialer kræver nemlig en bestemt luftfugtighed for ikke at sprække og sammentrække sig uforholdsmæssigt. I Mortens tilfælde var luftfugtigheden alt for lav i huset, hvorfor han blev rådet til at købe en befugter:
”Jeg havde ikke den fjerneste anelse om, at luftfugtigheden kunne have en så stor betydning for indeklimaet i mit hus. Jeg undersøgte derfor muligheden for en befugter fra det lokale byggemarked men kunne hurtigt konstatere, at de befugtere, man kan få, på ingen måde kunne dække mit behov. Derfor rådførte jeg mig Condair, der kunne beregne, hvor stor kapacitet, jeg skulle bruge for at befugte hele mit hus,” siger Morten Kjeldsen.
I vores iver efter at bygge så energirigtigt som muligt, overser vi en vigtig faktor: Det er mennesker, der skal opholde sig i bygningerne. Vores indeklima lider i de tætisolerede og mekanisk ventilerede bygninger, og det har konsekvenser for beboer og materialer i bygningen. Et forværret helbred med symptomer som irriterede øjne, tør hals og koncentrationsbesvær samt gulve der giver sig, og maling der krakelerer er tegn på lav luftfugtighed.
I et nybygget hus som Mortens integreres ventilationsanlæg ellers fra starten af byggefasen for at sikre et optimalt luftskifte og mindske CO₂-indholdet i luften. Men uden tiltag, der sikrer en luftfugtighed inden for normalområdet, er det en klassik udfordring i nybyggeri, at der selv med et velfungerende ventilationsanlæg, kan være udfordringer med for lav luftfugtighed.
I Mortens tilfælde havde ventilationsfirmaet Airtjek leveret ventilation som en del af de faste installationer, som købere af et nybygget hus tilbydes. Her sikrer Airtjek, at ventilationsanlægget er behovstyret efter både temperatur og fugtniveau i huset. Men spørger man Jesper Aablad, Direktør i Airtjek, møder de stadig kunder, der i løbet af året har udfordringer med lav luftfugtighed. Derfor mener han, at befugtning også bør være et tilvalg, som husejere skal kunne få på lige fod med andre mulige tilvalg til deres byggeprojekt. En befugter kan nemlig integreres sammen med ventilationen, og derfor har Airtjek indgået et samarbejde med Condair om professionel befugtning til nybyggede huse:
”Vi er naturligvis meget opmærksomme på at skabe et sundt indeklima for husejerne, hvilket er det bærende argument for at installere ventilation. Ventilationen skaber et sundt luftskifte med et godt CO₂-niveau, og ved at tilkoble en befugter imødekommer vi udfordringerne ved lav luftfugtighed. Vi arbejder i øjeblikket derfor på at gøre denne løsning til et muligt tilvalg for alle, der er ved at bygge nyt hus, og som har et behov for at få luftfugtigheden styret automatisk sammen med ventilationen,” siger han.
Et par måneder efter, at Morten fik sin nye befugter, kunne han og hustruen se og mærke en stor forskel. Med den nye befugter blev de materiale skader stort set udbedret, og han kunne konstatere, at indeklimaet var blevet mærkbart forbedret. Førhen havde han og hustruen oplevet symptomer på lav luftfugtighed som trætte og tørre øjne, at halsen føltes ru og læberne var tørre, som han ikke havde mistænkt at den lave luftfugtighed kunne være skyld i. Men med befugteren forsvandt disse symptomer også.
”I dag er vores trægulve kommet sig, vores døre binder ikke længere, sofabordet knirker ikke, vi har et dejligt indeklima, der ikke er tørt. Et enkelt af gulvbrædderne stod ikke til at redde. Det skal høvles op og udskiftes. Den tid og energi jeg har brugt på at få rettet op på de skader som er fulgt med den lave luftfugtighed, ville jeg ønske, jeg havde været foruden. Befugteren kører af sig selv, og jeg kan tydeligt se og mærke en forskel,” fortæller Morten Kjeldsen.