Hos daginstitutionen Hyldehaven mærker både børn og ansatte den gode effekt af det ideelle indeklima med den rette luftfugtighed. Derfor har de i 25 år haft luftbefugtning i institutionen.
Daginstitutionen Hyldehaven i Aalborg er en integreret institution (vuggestue og børnehave) med plads til 22 børn. Hyldehaven er p.t. Danmarks eneste institution indrettet specielt til børn med astma, eksem eller allergi. Institutionen er meget allergivenlig og det betyder blandt andet at der er et godt indeklima hvor der er styr på luftfugtigheden af hensyn til børnenes helbred.
Alle aspekter af daginstitutionen er gennemtænkt lige fra byggematerialer, inventar og indretning til det allergivenlige græs som dækker udendørsarealerne, omfattende rengøringsrutiner og kostplaner.
Pædagogerne i Hyldehaven har specialiseret sig i at give børnene i daginstitutionen de bedste helbredsmæssige betingelser. De ved også, at det ikke er ligegyldigt, om luftfugtigheden er høj eller lav i forhold til indeklimaet.
Der er blevet udarbejdet en omfattende rapport om forholdene i Hyldehaven med fokus på det fysiske miljøs betydning for børn og personale. Den konkluderer at indeklimaet er af afgørende betydning for børnenes helbred:
"Det fremgår af både forældrenes og personalets udsagn, at indeklimaet er ideelt for børnene. Ligeledes ses det af børnelæge Søren Støvrings gennemgang af børnenes sygdomsforløb, at de fleste børn tilsyneladende har færre indlæggelser på Børneafdelingen, end før de blev optaget i Hyldehaven. Efter al sandsynlighed kan dette tilskrives indeklimaet i Hyldehaven, samt den måde, børnene sikres døgnet rundt med den rigtige pasning af medicinen."
Dette genkender pædagogerne fra hverdagen, hvor de oplever at især astmabørn oplever bedring i helbredet efter de er kommet i Hyldehaven. Flere bliver endda symptomfrie efter at have gået i daginstitutionen.
Institutionens daglige leder Lena Lyng har sammenlignet personalets sygefravær med kommunens øvrige institutioner, og hun er ikke i tvivl om at indeklimaet også har en positiv betydning på det lave sygefravær blandt personalet i Hyldehaven.
Forældrene mærker også, at indeklimaet i Hyldehaven har en positiv effekt på børnenes helbred:
"Det rene miljø og den gode luft i Hyldehaven gør, at vi har kunnet aflevere børnene trods en svær nat med massiv kløe, hoste eller astmaanfald. Havde vi været tilknyttet en anden institution, ville vi have haft mange dage, hvor vi ikke kunne sende børnene afsted, hvilket ville have medført mange dages fravær fra vores arbejde."
Pædagogerne i daginstitutionen mærker også på egen krop, hvis luftfugtigheden ikke er som den skal være:
"Vi oplevede en kort periode med hovedpine vi ikke plejer at have, og vi var trætte og tunge i hovedet. Øjnene begyndte også at reagere og blev røde og kløende."
Sådan fungerer en luftbefugter
Hvis vi ikke gør noget for at holde luftfugtigheden indendøre
på det rette niveau, vil den helt naturligt være alt for lav i
vinterhalvåret.
En luftbefugter tilfører ganske enkelt den nødvendige mængde
vand til luften, når den bliver for tør (under 40 % RH ved 20˚C). På
den måde kommer luftfugtigheden op på det optimale niveau
mellem 40-60 % RH for mennesker og giver vores helbred de
bedst mulige vilkår.
I Danmark er luften for tør i mere end halvdelen af året.