De sundhedsmæssige farer ved for tør luft

Kilde: Andrej Arnold, Dipl. Ing. (FH), South Regional Center, "Cold and flu season: The Health risks of dry air"


En nylig undersøgelse foretaget af US National Institute for Occupational Safety & Health (NIOSH), viser, at luftbåren overførsel af influenzavirus reduceres væsentligt, hvis der opretholdes en relativ luftfugtighed på 40 % eller derover. Se hele undersøgelsen her.

Hvorfor bliver flest mennesker forkølede om vinteren?

Forskere har sporet årsagen: Lav relativ luftfugtighed inden døre.

Vi bruger op mod ca. 90 % af vores tid indenfor – sikkert endnu mere om vinteren. Det er netop den årstid, hvor den opvarmede luft indenfor har en meget lav relativ luftfugtighed. For at forstå hvorfor, skal man vide, at varm luft kan holde på meget mere fugtighed end kold luft. Når kold udeluft opvarmes, øges luftens evne til at holde på fugten. Derfor falder den relative luftfugtighed, hvilket kan ses, hvis man bruger en fugtighedsmåler. Selv under en mild vinter er forskellen mellem inde- og udeluften meget stor.

Den luft, vi indånder, skal dog have en luftfugtighed på 100 %, når den kommer ned i bronkierne. På vej ned befugtes luften primært af næsen og i mindre omfang af munden, halsen og luftrøret.

Korrekt luftfugtighed sikrer optimale forhold for fimrehårenes selvrensningsmekanisme

Fimrehårene langs hele luftvejen samt den slim, der sidder på dem, er en del af en genial selvrensningsmekanisme. Fimrehårene bevæger sig frem og tilbage ligesom græs i vinden. Der sidder et tykt lag slim i hårenderne, hvilket betyder, at det tager længere tid for virus, bakterier og allergener at trænge ind i kroppen.

Fimrehårenes bevægelse transporterer slimsekret og alle uønskede indtrængende partikler mod struben, hvor de kan hostes op eller sluges, når man har rømmet sig. I næsen bevæger slimen sig nedad mod struben, og i bronkierne bevæger den sig opad. Hvis luftens fugtindhold er godt, og hvis slimhinderne fungerer ordentligt, kan alle skadelige partikler fjernes fra luftvejene og uskadeliggøres inden for 5-30 minutter.

Hvis denne selvrensningsmekanisme forringes af tør luft, kan det medføre større sygdomsrisiko

Ru hud og tørre øjne er ikke de eneste problemer, der skyldes alt for tør luft. Konsekvensen kan også være, at den geniale mekanisme, som beskytter luftvejene, beskadiges. Slimhinderne udtørres og trækker sig sammen, så de bliver seje og begrænser fimrehårenes bevægelse, hvorved slimlaget ikke længere bevæger sig. De forsvarsmekanismer, som er baseret på antistoffer og immunstoffer, forstyrres også.

En video på Youtube.com viser, hvordan selvrensningsprocessen fungerer. En undersøgelse har eksempelvis vist, at visse astmapatienter ikke er i stand til at tilsætte nok fugt til den luft, de indånder. Luftbefugtning kan lindre deres astmasymptomer. Astmapatienter udgør omkring 10 % af alle danske skolebørn og ca. 275.000 voksne danskere.

Anbefaling om luftfugtere ved influenza-sygdom

På websitet Kindergesundheit-info.de anbefaler Bundeszentrale für gesundheitliche Aufklärung (det tyske statslige center for sundhedsoplysning), at alle, der får influenza, anvender en luftbefugter og drikker rigeligt med væske.

Ifølge dr. U. Marmai (professor emeritus, Dr.-Ing. habil.) er det mest behageligt ved normal stuetemperatur, når den relative luftfugtighed er mellem 45 og 55 %. Det rette fugtighedsniveau styrker kroppens forsvar mod sygdomsfremkaldende angreb fra eksempelvis bakterier og virus og er med til at mindske effekten af astma, allergier og infektioner, der påvirker luftvejene.

Tilbage til sundhedsfaglige artikler Fordelene ved et sundt og optimalt indeklima


Et korrekt indeklima forebygger at slimhinderne udtørres og reducerer smitterisikoen af luftbårne vira

Et sundt indeklima øger produktiviteten blandt medarbejderne

Med befugtning kan sygefraværet på arbejdspladsen reduceres

En relativ luftfugtighed på 40-60 % er med til at mindske effekten af astma i luftvejene

Minimerer generelle gener ved dårligt indeklima